Jak przygotować zakwas na chleb?

Różne smaki chleba!
6 Październik 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 Październik 2015

Jak przygotować zakwas na chleb?

Każdy kto dotychczas wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, powinien też spróbować sprawić go na domowym zakwasie. Mimo że wydaje się żyć zatem działaniem dużo cięższym , niż w wypadku zwykłego chleba, to wcale naprawdę nie jest. Żeby zrobić zakwas na chleb niezbędne będą nam wyłącznie dwa składniki, a to woda i mąka. To teraz może istnieć gwoli nas zdecydowanie zadziwiające, ponieważ mogliśmy zawierać tu na sprawie bardzo większą receptę. Trzecim elementem jednak, który wymagamy ponieść pod przyczynę jest okres. Nie starczy nam więc zmieszać te fakty oraz po każdym, ale trochę poczekać na efekt. Tym tymże, jeżeli już połączymy mąkę z wodą, odkładamy ją na chwila dni w słoiku, by przygotowała się z obecnego kwaskowata masa. Ta z serii będzie pobudką do tego, by nasze pieczywo żyło i zajmowałoby charakterystyczny posmak. Pewną z zalet chleba na zakwasie stanowi jego mocny miąższ. Używając tej mieszanki możemy także polegać na ostatnie, że pieczywo na dłuższy czas zachowa swoją świeżość. Przy chlebie drożdżowym nie zobaczymy takich stron, a to wypieki na zakwasie mają tutaj wyraźną przewagę. Ponadto, przy tej grupie szybciej przyswaja się wartości odżywcze, jakie posiada w sobie chleb. Jak że, zrobienie pieczywa przy udziale zakwasu bynajmniej nie jest delikatne, i wymaga z nas jedynie mało czasu.  

Comments are closed.